Cu gândul la viitor

Cu gândul la viitor
Cu gândul la viitor
Cu gândul la viitor
Cu gândul la viitor
Cu gândul la viitor

Startup-ul luxemburghez Maana Electric este o companie pionieră în dezvoltarea unor produse cu impact redus de carbon. Portofoliul său cuprinde paneluri solare și produse de sticlă, mizând în ambele cazuri pe producția locală a acestora.

Anul trecut compania a anuțat că se află în faza de testare a TerraBOX, care este o fabrică mobilă de mici dimensiuni, care convertește nisipul în panouri solare. Totul este automatizat, iar pentru asigurarea procesului de producție este nevoie doar de electricitate care poate fi asigurată, la rândul său, tot cu ajutorul soarelui.

Scopul companiei este de oferi o soluție sustenabilă pentru producția de panouri solare, prin eliminarea costurilor de transport ale maeriei prime și prin reducerea distanție dintre producție și clientul final.

Obiectivele companiei nu se opresc aici. Aici, pe Pământ. Pentru că cei de la Maana Electric visează ca tehnologia lor să ajungă pe Lună, Marte, sau oriunde în spațiu va ajunge omul. Iar pentru asta echipa de cercetare lucrează la o versiune și mai compactă a fabricii mobile, care să poată transforma regolith-ul lunar în silicon. Mai mult, în procesul de producție se eliberează oxigen, ceea ce ar ajuta astronauții la crearea unor spații cu mediu controlat asemănător cu atmosfera de pe Pământ.

Cei de la Maana Electric susțin că în prezent, industria panourilor solare este una eco, dar fără inovație, în câțiva ani va fi nevoie de mai mult pentru a răspunde nevoilor reale de protejare ale planetei. Pe de o parte majoritatea panourilor solare sunt produse în China, ceea ce implică transportul lor global. Pe de altă parte procesul tehnologic este unul care nu generează emisii de carbon, și înafară de nisip și electricitate nu necesită nimic altceva. Pe de altă parte, panourile Maana sunt cu emisii zero la producție și minime la transport, fiind și mai ușoare și mai aproape de destinatarul final.

Foto: pexels.com și Maana Electric

Comenteaza