Un nou material de contrucții sustenabil: Betonul armat cu fibre (FRC)

Un nou material de contrucții sustenabil: Betonul armat cu fibre (FRC)
| Foto: Bianca Paola Maffezzoli
Un nou material de contrucții sustenabil: Betonul armat cu fibre (FRC)
Un nou material de contrucții sustenabil: Betonul armat cu fibre (FRC)

Betonul armat cu fibre (FRC) este un nou material structural dezvoltat de Cemex, și care capătă o importanță tot mai mare în industria construcțiilor. Clasica armatură cu beton este înlocuită cu diverse fibre, procedura îmbunătățind multe proprietăți tehnice ale betonului.  

Utilizarea fibrelor elimină riscul de fisurare  bruscă atât de caracteristică grinzilor de beton simplu. Crește rigiditatea, rezistența la torsiune, ductilitatea, capacitatea de rotație și reduce numărul crăpăturilor mici. În grinzile din beton armat în mod convențional, adăugarea de fibre crește rigiditatea și reduce devierea.


Procesul este sustenabil și cu costuri (mai) reduse, fiind reutilizate deșeuri ce provin din diferite materiale, și marele avantaj este că pot avea diferite forme și dimensiuni (vorbim totuși de câțiva mm în diametru și cm pentru lungime), iar în funcție de fibrele alese structura finală are proprietăți și aspect unic. 


Sunt utilizate fibre de oțel, de sticlă, organice din minerale naturale  lemn, azbest, bumbac, bambus și vată bazaltică), de polipropilenă și alte fibre sintetice (Kevlar, nailon și poliester). 
Ce este important și necesită atenție sporită, este în faza de construcție amestecarea fibrelor cu cimentul, nisipul și apa. Acestea trebuie să aibă o dispersie uniformă pentru a preveni segregarea sau balotarea fibrelor în timpul amestecării. În comparație cu betonul convențional, amestecurile de beton armat cu fibre se caracterizează, în general, prin factor de ciment mai mare, conținut mai mare de agregat fin și agregat grosier de dimensiuni mai mici. Un amestec de fibre necesită, în general, mai multă vibrație pentru a consolida amestecul. Vibrația externă este de preferat pentru a preveni segregarea fibrelor. 


Nu este exclusă utilizarea acestui tip de armare în combinație cu cea clasică, crescandu-se astfel rezistenta construcțiilor. Ce este interesant, este că datorită aspectului generat de fibre, deseori construcțiile nu necesită finisare, fiind preferat în design-ul industrial. Suprafețele brute în care se zăresc bucăți de otel, piele, chiar și suveniruri personale, își schimbă culoarea în funcție de lumină, creând jocui de profunzime, texturi și reflexii ale mediului înconjurător.
Așa cum spuneam, acest tip de armare cu fibre a betonului se află la început de carieră. Dar iată cum arătă prima casă din lume construită cu ajutorul acestei tehnologii de ultima oră.
Este vorba de ‘Concrete House’ din East Sussex, o casă eco care aparține lui Adrian și Megan Corrigall, și care a fost proiectatata de firma RAW Architecture. 
Adrian are două pasiuni: skating-ul și designul industrial. Adolescența și-a petrecut-o în parcurile dedicate sportului preferat situate în mărginimea parcului industrial din  Glasgow, și a fost influențat de arhitectura brută a centrului Barbican și a Teatrului Național din Londra, precum și de către Louis Khan, un arhitect ce a transpus grandoarea castelelor medievale în construcții moderne de beton armat, recunoscut  pentru modul în care integra lumina naturală în proiectele sale.
Nu-i de mirare deci, că atunci când a venit momentul să-și construiască o casă pentru tânăra sa familie, Adrian și-a dorit pasiunile integrate în proiect. A rezultat o casă în care sunt balansate structurile industriale, brute, într-un proiect domestic. Finalizată în 2019, casa de 260mp este situată într-un mediu natural aparte din Lewes, East Sussex, și combină ziduri nefinisate de beton armat cu fibre, spații largi, geamuri în tavan, podele cu finisaje adaptate destinației camerelor și mobilier bogat și vibrant care punctează cu accente de culoare toată casa minimalistă.
Clădirea este alcătuită dintr-o serie de cinci blocuri în trepte care găzduiesc patru camere. Casa are „dimensiunea potrivită pentru familia noastră. Nu mai mult. Nu mai puțîn ”, spune Corrigall. Oferind ferestre  ample, cu înălțimea din podea până în tavan, luminatoare și camere înalte curate, locuința folosește schimbări de nivel pentru a atrage vizitatorii prin spațiile sale. „Am vrut să ne îndepărtăm de spațiile deschise pline de lumină și să creăm zone intime și unice”, explică Corrigall.


Noua tehnologie dezvoltată de cei de la Cemex a fost soluția tehnică care a permis transpunerea în realitate a acestui proiect avargandist.  „Percepția oamenilor asupra betonului cum că este rece și umed poate fi atât de departe de realitate. Performanța termică este o mare bucurie. Ne-am pornit încălzirea o singură dată și asta a fost doar pentru a o testa.” 
Familia Corrigall i-a abordat din prima pe arhitecții Graeme Laughlan și David Mulligan de la RAW Architecture Workshop, impresionați de lucrările anterioare de la Camusdarach Sands. „De la prima noastră întâlnire, a fost clar că au înțeles necesitatea noastră de a colabora puternic la acest proiect și de a evita natura ‘dictatorială’ des întâlnită în relația client - arhitect. O dragoste comună pentru munca unor arhitecți ca  Gillespie, Kidd și Coia a format baza multora dintre deciziile noastre ulterioare din proiect”, explică Corrigall. "Dorința de a crea o casă de familie de la a la z a fost întotdeauna o ambiție a mea. Mai puțina casa de revistă și mai mult casă de familie. Am fost hotărâți să dovedim că un design bun nu trebuie să fie exclusiv, cum este atât de des portretizat. ”

 

Comenteaza