Exclusiv Vacanță eco în hoteluri bio

Vacanță eco în hoteluri bio
| Foto: sursa foto: www.pexel.com
Turism verde, hoteluri bio ( III)
Turism verde, hoteluri bio ( III)
Turism verde, hoteluri bio ( III)
Turism verde, hoteluri bio ( III)

Integrare și echilibru, sunt cuvinte cheie în descrierile hotelurilor de "rit nou" - eco. Integrare în natură și comunitate, atenție la trecutul, prezentul și viitorul zonei.  Pentru bunul mers al lucrurilor, sunt implicați toți factorii locali. De la organizații care promovează sau protejează zona, la producători locali. De la tradiții și istorie, la inițiative de artă sau proiecte individuale inedite. Totul face parte din vacanțele turiștilor, care sunt antrenați în acest tip de activităti la recomandarea și cu implicarea personalului hotelurilor. 

Ce mi se pare vital, este faptul că fiecare gest contează când vine vorba despre adaptarea la noul viitor. Fie că vorbim de o afacere pornită din start sub umbrela unei  politici manageriale focusate pe sustenabilitate, sau avem de a face cu o reorganizare pe parcurs, important este ca, constant, să fie testate și integrate noi și noi soluții, care să eficientizeze afacerea și să protejeze mediul. Pas cu pas, direcție cu direcție, strategia trebuie îmbunătățită continuu, așa cum am precizat și în articolele precedente.

În acest articol, care încheie seria 'hotelurilor-eco', menționez alte trei sectoare în care, cu foarte mici modificări, pot transforma o afacere banală, într-una sustenabilă:

1. În cazul restaurantelor, sau al altor furnizori de alimentație publică, o decizie sustenabilă este să lucreze cu producătorii locali, pentru a avea în meniu produse proaspete, de sezon, precum și acele ingrediente specifice zonei. Băuturile locale sunt, de asemenea, în centrul atenției, fiind integrate în oferta culinară. Meniurile sunt revizuite frecvent și hrana este important să fie sănătoasă (din materii prime nemodifiate genetic), sățioasă și privită că o reinterpretare modernă a modului în care se hrăneau localnicii acum câteva generații.2. Domeniul HORECA se face responsabil de generarea a foarte multe deșeuri din plastic, în special cele provenite de la sticlele de apă. Un trend sustenabil este acela de a oferii turiștiilor apă imbuteliată în sticle returnabile, sau posibilitatea de a le reumple. Dacă există o sursă locală de apă deosebită, se poate colabora cu aceasta, promovând-o.

3. Produsele de toaletă, sau orice alte cosmeticele oferite cliențiilor, se recomandă să fie de la producători locali, este important să fie din materii prime naturale, fără adaosuri chimice, să fie pe bază de uleiuri esențiale și oferite în ambalaje biodegradabile.

Căutand informații despre hotelurile verzi, sau alte unități de cazare sustenabile, am observat ca trend-reconversia unor locații vechi, care au avut inițial o altă destinație, în complexe turistice integrate în natură.

Hotelul care mi-a atras atenția și pe care îl descriu succint, este situat în Villanueva del Rosario din Andaluzia, Spania. Olive Grove este o fostă fermă integrată perfect în pădurea de măslini ce domină zonă, a fost transformată într-un hotel butique. Anexa destinată inițial depozitării uleiului de măsline, a fost transformată în zonă de cazare.

S-au amenajat 10 apartamente spațioase, păstrandu-se complet structură specifică a fermei, cu ziduri groase de cărămidă văruită în alb și cu acoperiș de țiglă roșie. S-au adugat geamuri și uși luminoase, care dau spre terase spațioase, totul fiind decorat în culori naturale, astfel încât peisajul să fie perceput ca o continuare a interiorului.Cele două clădiri ale hotelului sunt legate printr-o curte interioară, plină de măslinii seculari, a căror rădăcini beneficiază acum de un sistem performant de irigații. 

Totul este amenajat unitar, aparent simplist, cu mult alb completat discret de elemente de decor și mobilier în culori naturale. Atenția pentru fiecare detaliu, combinată cu suprafețele generoase ale fiecărei camere din hotel, dar și a spațiilor comune, are ca rezultat o ambianță relaxantă și relaxată. 

Sursa foto : Francisco Torreblanca Herrero

Comenteaza