Advertorial Creditul ipotecar, de la teorie la practică. Câți bani poți să împrumuți?

Creditul ipotecar, de la teorie la practică. Câți bani poți să împrumuți?

Creditul ipotecar poate fi folosit pentru achiziția unei proprietăți sau a unui teren, dar și pentru construirea, renovarea sau amenajarea unei locuințe. Dacă în articolul precedent v-am explicat care sunt caracteristicile acestui tip de credit și cum poate fi folosit, în acest material vorbim despre modul în care se stabilește avansul și suma finanțată.

Bogdan Munteanu, Manager Regional la Alpha Bank România, ne-a explicat că „suma finanțată se stabilește în funcție de veniturile eligibile ale clientului și în funcție de valoarea de piață a garanțiilor pe care acesta le prezintă. De exemplu, în cazul creditelor în lei, banca va finanța maxim 85% din valoarea garanțiilor. În cazul creditelor în euro, suma finanțată este 75%. De la 1 aprilie 2022, conform noilor reglementări, în cazul în care clientul deține deja o locuință aceste procente se reduc cu 10%.”

O altă caracteristică a creditului ipotecar este avansul, carepoate varia între 15 și 35% din prețul de achiziție.

Concret, „în cazul clienților care nu dețin acest avans de minim 15%, prin acest tip de credit, oferim posibilitatea, în cazul în care clientul poate prezenta o garanție suplimentară, să reducem acest avans sau să finanțăm până la 100% prețul de achiziționare al locuinței”, a menționat Bogdan Munteanu, în interviul oferit emisiunii Casa Magazin.

Acest tip de credit se adresează și celor care vor să își construiască sau să își achiziționeze o locuință a cărei construcție nu este finalizată la momentul achiziției.

„În cazul în care clientul dorește să achiziționeze o locuință care se află în construcție, putem să îi oferim o soluție dacă prezintă o garanție suplimentară băncii. Sunt frecvente astfel de cazuri, deoarece acest lucru permite clientului să negocieze prețul cu dezvoltatorul, iar plata prețului se va face în funcție de mențiunile din ante-contract”, a subliniat Bogdan Munteanu. În aceasta situație, banii vor fi virați către dezvoltator în tranșe, conform ante-contractului de vânzare cumpărare.

În articolul următor vă vom explica care sunt etapele acordării unui credit ipotecar și cât durează fiecare etapă, dar și ce documente sunt necesare pentru a accesa acest serviciu financiar.

 

Comenteaza