Foto Los Alamos, un oraș atomic

Los Alamos, un oraș atomic

Una dintre cele mai bogate localități din SUA (aproximativ unul din nouă locuitori este milionar), Los Alamos este pe primele locuri în topul densității persoanelor cu doctorat în diverse științe. Orașul se află, de asemenea, în fruntea listei în ceea ce privește cea mai bună educație și cel mai scăzut nivel de criminalitate.

 

Construit aproape peste noapte în New Mexico, spre sfârșitul războiului, orașul a găzduit savanții care au participat la construirea primelelor bombe atomice.

Los Alamos a fost întotdeauna unic, fiind ridicat cu scopul inițial de a oferi facilități de cercetare temporare de înaltă securitate, pentru a menține oamenii de știință și munca lor din domeniul nuclear cât mai departe de ochii și de urechile curioșilor.

Localitatea nu era menționată în permisele de conducere, certificatele de naștere sau poștă.

Întreaga zonă a fost înconjurată de garduri, porți și paznici. Pentru a-și păstra secretul, Los Alamos a fost conceput astfel încât să fie aproape complet autonom. Localitatea construită “la minut”, era dotată cu școli, un spital și teatre care se transformau în săli de dans sâmbăta și deveneau biserici duminica.

Locuințele erau alocate în funcție de rangul deținut în cadrul laboratorului.

Până la sfârșitul războiului, Los Alamos avea o populație de 6.000 de locuitori. Fiind un oraș universitar controlat de militari, în Los Alamos până în anii 1950 nu au existat afaceri private. Nimeni nu avea drept de proprietate.

Astăzi, Los Alamos nu mai este un secret: o comunitate mică, formată din aproximativ 18.000 de oameni trăiesc în orașul principal și suburbia White Rock. Laboratorul nuclear s-a păstrat, iar orașul este o enclava extraordinară de știință, bogăție și privilegii într-unul dintre cele mai sărace state din SUA, New Mexico.

Muzeele pe care călătorul nu ar trebui să le rateze includ Muzeul de Științe Bradbury, unde primești explicații despre activitatea ce se desfășoară la Laboratorul Național Los Alamos (13.000 de angajați) și istoria sa. Muzeul oferă o mulțime de activități practice pentru copii și adulți.

La două străzi distanță, în inima districtului istoric național Los Alamos, se află Muzeul de Istorie, centrul istoric Fuller Lodge și Fuller Lodge Art Center, Bathtub Row și Ashley Pond Park, prezentând peste 10.000 de ani de istorie în Los Alamos.

Aceasta este zona în care s-a desfășurat de fapt Proiectul Manhattan: Zona Tehnică / Laboratorul au fost relocate spre sud după al doilea război mondial, iar orașul a fost reconstruit chiar deasupra a ceea ce fusese Proiectul.

Muzeul de Istorie oferă tururi în care doritorii se pot plimba însoțiți de ghizi.

Printre zonele expuse se numără Războiul Rece și o galerie a câștigătorilor premiului Nobel, toate amplasate în clădiri originale aparținând unor ferme din perioada anterioară celui de-al doilea război mondial, construite din bușteni și piatră.

Centrul de vizitare al Parcului Istoric Național Manhattan Project face parte din parcul istoric Ashley Pond.

Vizitatorii pot descoperi acum și noul Nature Center, lângă Larry Walkup Aquatic Center (piscină interioară publică de dimensiuni olimpice). Acesta poate fi, de asemenea, un loc pentru a începe drumețiile sau ciclismul în rețeaua de 60 de mile de trasee în canioane, vârfuri de munte și teren montan.

Biblioteca publică unică Mesa, numeroase localuri unde puteți lua masa, parcuri pentru picnic și recreere sunt disponibile pe întregul district istoric. Parcarea este gratuită peste tot în Los Alamos.

Autobuzul gratuit de transport local (AtomicCityTransit) trece prin toate obiectivele de mai sus. De asemenea, autobuzul circulă până la zona principală tehnică a Laboratorului Național Los Alamos de astăzi, întins pe un campus de 38 de mile pătrate, unde puteți vizita perimetrul deschis publicului.

sursa foto: https://visitlosalamos.org/

Comenteaza