Video Casa Magazin: O clădire unică din Timișoara și-a recăpătat strălucirea

Casa Magazin: O clădire unică din Timișoara și-a recăpătat strălucirea

Campania Casa Magazin pentru restaurarea clădirilor vechi, continuă. Vă prezentăm povestea uneia dintre cele mai emblematice caldiri din Timișoara. Palatul Miksa Steiner care și-a recăpătat strălucirea. Considerată una dintre cele mai frumoase clădiri din Timişoara, palatul a fost construit in stilul Secesion tarziu sau Art Nouveau, iar multi specialisti considera ca are si influente inspirate de Antonio Gaudi si arhitectura orasului Barcelona.

Lucrările de restaurare au început în anul 2019 și s-au realizat etpizat. Acestea au reprezentat o provocare pentru că ornamentele ceramice unice ale clădiri au fost distruse de chiriașii, care pur și simplu le-au aruncat în strada. În plus, a fost o adevărată încercare găsirea unui ceramist care să le refacă manual după designul original.

 

Ferestrele în arc de cerc de la etajul întâi sunt largi, cu grilaj de fier forjat și sunt placate cu faianță cu motive folclorice florale, ira la etajul doi faianța are motive orientale și coloane false, elemente optice decorative deosebite. Restaurarea turnul, unic în Timișoara, încă nu este finalizată deoarece țiglele din acoperiș trebuie și ele realizate manual. La fel că porțile caselor, turnul este unicat datorita ornamentelor sip e vremuri acesta reprezenta un punct de reper în spațiul urban. În general lucrările de restaurare sunt foarte costisitoare și dificile din cauza faptului că în prezent mai sunt putini meșteri și artizani care pot reface decoratiuniile și stilul de construire de pe vremuri. Și tencuirea fațadei a fost o încercare, deoarece acestea au trebuit realizate pe baza de var hidraulic . Absolut tot ce s-a putut restaura și curate a fost refăcut însă mai exista câteva probleme. Formele curbe, cursive, cu ornamente ceramice în forme de flori și inimioare, specifice perioadei târzii a secesionului și simbolul stupului de albine din placa ceramica a frontonului, fac că aceasta clădire să fie unica în Timișoara.

Comenteaza