Cum să treci iarna fără să ai ţevile îngheţate

Cum să treci iarna fără să ai ţevile îngheţate
Cum să treci iarna fără să ai ţevile îngheţate
Cum să treci iarna fără să ai ţevile îngheţate
Cum să treci iarna fără să ai ţevile îngheţate

Desigur, acest articol este dedicat celor care locuiesc la casă. Foarte multă lume se confruntă în această perioadă cu problema conductelor de apă aflate în afara casei, care devin vulnerabile la îngheț.

Ţevile care îngheață cel mai frecvent sunt cele expuse la frig sever, cum ar fi furtunurile, liniile de alimentare a piscinei, sistemul de irigare, conductele de pe pereţii exteriori neizolaţi (sau prost izolaţi) și conductele de alimentare cu apă în zonele interioare neîncălzite, cum ar fi subsoluri, spaţii de depozitare, mansarde sau garaje.

Ca să evitați înghețarea apei în conducte, scurgeţi apa din bazin, din liniile de aprovizionare cu apă a piscinei şi a aspersoarelor. Scoateți din funcţiune şi scurgeţi furtunurile. Deschideți robinetele pentru a permite apei să se scurgă şi goliţi instalaţia exterioară de apă. Păstrați supapa deschisă, astfel încât conducta să se poată goli, pentru a nu provoca daune în urma îngheţării apei rămase. Chiar şi robinetele “Frostproof” (adică rezistente la îngheţ) se pot sparge dacă furtunul rămâne conectat. Deconectați furtunurile de grădină de la robinetele în aer liber.

Verificați dacă celelalte conducte de apă din jurul casei sunt amplasate în zone neîncălzite. Uitaţi-vă la subsoluri, mansarde, garaje, dar și în bucătării și băi. Conductele de apă caldă și rece în aceste spaţii ar trebui să fie izolate.

Unii proprietari de case ar trebui să verifice dacă chiuvetele din bucătării sunt situate pe un perete exterior sau care nu este foarte bine izolat. Aerul rece din exterior ar putea începe să înghețe țevile de sub chiuvetă. Pentru a evita acest lucru, se recomandă lăsarea ușilor de la masca de chiuvetă deschise astfel încât aerul cald din interiorul casei să pătrundă şi să încălzească ţevile.

Luați în considerare instalarea unor produse specifice pentru a izola conductele de apă ca un „manșon” sau instalarea unor cabluri de încălzire. Ziarele, de exemplu, pot oferi un anumit grad de izolare și protecție a conductelor expuse, în zone care, de obicei, nu au temperaturi frecvente sau prelungite sub punctul de îngheț.

Țineţi uşile bucătăriei şi ale băii deschise pentru a permite aerului cald să circule în jurul ansamblului de conducte. Dacă ați ales să montaţi ţevi sau conducte în interiorul dulapurilor sau cămărilor, lăsați, de asemenea, ușile deschise.

Atunci când este foarte frig afară, lăsaţi apa rece de la robinetele din baie sau bucătărie să picure. Apa care trece în mod curent prin conductă, chiar și un firicel, ajută la prevenirea îngheţării conductelor.

Izolați toate conductele de apă din spaţii deschise și păstrați-le uscate.

Dezghețarea unor conducte îngheţate presupune mai întâi verificarea acestora, întrucât conductele de plastic sau cele de cupru sunt mai vulnerabile şi riscaţi să le fisuraţi în timp ce le dezgheţaţi.

Foto: pexels.com

 

 

Etichete
Comenteaza