Când COVID-19 își bagă coada în arhitectură

Când COVID-19 își bagă coada în arhitectură

Cum a influentat pandemia tendințele în designul interior

Începutul lui 2020 a adus cu sine un nou stil de viață pentru fiecare dintre noi. Nu pentru că ne-am fi dorit acest lucru, ci din pricina pandemiei de Covid-19 care, odată izbucnită, a schimbat din temelii modul în care ne trăim, zi de zi, viețile. Dincolo de faptul că a trebuit, vrei nu vrei, să acceptăm opreliștile impuse de un Guvern care, asemenea tuturor celorlalte forme de conducere din absolut toate statele lumii, s-a scăpat în nădragi de frică și a decretat măsura lucrului de acasă, a deja celebrei distanțări sociale și, cum altfel, a obligativității de a purta mască în spațiile publice sau pe stradă, am fost nevoiți, colac peste pupăză, să îmbrățișăm și idea auto-izolării. La revedere plimbatul pe stradă aiurea-n tramvai, mersul la serviciu sau, pur și simplu, socializarea de pe una sau alta din terasele marilor orașe, dindărătul unei halbe pântecoase de bere. Cum era și firesc, Covid-ul și-a făcut simțită prezența și în designul interior. Cum? Hai să vedem în cele ce urmează.

Faptul că ne-am trezit peste noapte închiși în case, fără libertatea de odinioară de a merge oriunde aveam chef, inclusiv la serviciu (nu că, acest din urmă obicei ar fi unul neapărat îmbucurător pentru unii!), ne-a obligat să învățăm lecția auto-izolării. Și uite așa, biroul clasic pe care îl știam cu toții până în februarie 2020 a fost, încet încet, înlocuit cu mult mai confortabilul „maison”.

Când COVID-19 își bagă coada în arhitectură

Casă, dulce casă a ajuns, în doar câteva luni, fără ca cineva să întrezărească prin pâcla timpului acest lucru, office-ul standard al fiecăruia dintre noi. Mă rog, nu chiar al fiecăruia de vreme ce mai sunt fericiți care trăiesc tumultul vieții cotidiene ca pe vremea de dinainte de izbucnirea Covidului și fac lipa!, lipa! zilnic spre locul de muncă!

Ei bine, în acest moment în scenă au intrat desingerii interiori care s-au prins de oportunitatea de a schimba radical trendul și de a impune o nou-nouță formă de amenajarea a casei, adaptând-o la necesitățile vremii. Și uite așa, a apărut ideea locuinței birou, a „maison”-ului cu aspect de sală de fitness, cu parfum de cârciumă simandicoasă, în care îți poți îndeplini absolut toate capriciile fără a apela la cutare sau cutare chelner țâfnos, ba chiar, a imobilului tip sală de clasă, școala pe care o cunoșteam cu toții până în primăvara lui 2020 îmbrăcând, simandicos, haina cuminte a online-ului și abandonând țoala vestustă a clasicei clădiri de școală, cu profesori încruntați, reguli draconice și bănci din lemn sau PVC.

Când COVID-19 își bagă coada în arhitectură

Un Covid cu ștaif de arhitect

Revenind la oile noastre, să spunem că unii dintre noi și-au luat catrafusele și s-au mutat la țară, în timp ce alții au preferat varianta renovării casei în care locuiesc la oraș. Cei mai mulți, însă, se mulțumesc să redecoreze și să schimbe aspect interior al locuinței, transformând-o într-un autentic Babilon architectural, cu de toate pentru toți: sală de clasă, în care cei mici învață de zor cu ochii țintă în calculator sau laptop și degetele înfipte în tastatura joystick-ului care dă viață jocului cu împușcături și bătaie de pe nu știu ce console ultimul răcnet, birou de lucru pentru tăticu’ și mămica, rupți brusc de realitatea mersului zilnic la birou, spațiu recreativ  pentru o mamaie și un tataie matusalemici care au renunțat la plimbărica de după-masă în Mall-urile bucureștene sau chiar sală de exerciții fizice pentru cei care cred în povestea „noi cu mușchii ca oțelu’, vom culege mușețelu’!”.

Iată mai jos câteva moduri care au influențat tendințele de design interior în anul de grație 2020, împăcând capra hidoasă a Covid-ului cu realitatea sumbră a supraviețuirii în pandemie. 

Spațiile deschise devin amintire

Când COVID-19 își bagă coada în arhitectură

Dacă cineva ar fi avut curiozitatea, prin ianuarie 2020, să-i tragă de limbă pe proprietarii de case, pe agenții imobiliari sau designerii de interior cu privire la suveranitatea conceptului de  spații deschise, ar fi primit, la vremea respectivă un „Da!” cât o zi de post! Nu același lucru s-ar fi întâmplat în iarna aceluiași an, când toți cei enumerați mai sus ar fi scuturat hotărât din cap în semn de negație, obligați fiind să ia în calcul, pentru a trece cu bine de vâjul pandemiei, varianta spațiilor închise. Din absolute necessitate, dacă vreți: tăticul și mămica au nevoie de liniște în biroul de acasă, țâncul cu carnet de preșcolar sau școlar în buzunarul pijamalei, de disciplina unei ore de curs online, mamaie și tataie, de confortul unei oaze de liniște, departe de trăncăneala altora cu „servici” sau de zgomotul tastelor izbite cu furie de izolatul la domiciliu, iar cel cu mușchii în curs de a fi oțeliți, de siguranța unui spațiu la rându-i securizat.

Upgrade-uri de lux, cu bani puțini

„Clienții mei își doresc încă bucătării mari care se deschid spre o cameră de familie - dar birourile de acasă, spațiile exterioare și camerele Zoom (sau cel puțin un spațiu dedicat pentru întâlnirile Zoom) sunt mari pe listele de dorințe”, a mărturisit recent, pentru un site respectabil din SUA, specializat în amenajări interioară, designerul de interior Caitlin Scanlon. Nu e singurul care spune acest lucru. Gavin Brodin, de la Brodin Design Build, e adeptul aceleiași idei, după ce a primit un feedback similar din partea clienților săi. Aceștia din urmă au căutat modalități de a crea upgrade-uri de lux, scopul fiind acela de a-și transforma proprietățile în adevărate sanctuare cu facilități precum meditație și camere de masaj, din care să nu lipsească grădinile secrete. Nu-i mai puțin adevărat că nici nu sunt dispuși să bage mâna prea adânc în buzunare pentru a realiza cele enumerate mai sus. „Vor să limiteze suma pe care o cheltuiesc pentru aceste proiecte. Am mulți clienți care vor să rămână la un buget acceptabil, așa că ceea ce îmi rămâne de făcut este să le lansez provocarea unui spațiu frumos și atractiv, fără ca realizarea acestui lucru să îi aducă în sapă de lemn”, a punctat Gavin.

Spațiile bine definite, în trend

Impactul, cu adevărat puternic, l-a avut izbucnirea epidemiei în rândul celor care au ales să-și ducă viața între pereții apartamentelor, percepute în general ca spații mai mici. „Toate activitățile pe care le desfășurăm acasă au schimbat un pic jocul”, mărturisește Danielle Blundell, reputat designer de interior. Expertul în amenajări interioare pare a fi orientat spre soluții care să faciliteze compartimentarea cât mai eficientă a proprietăților de acest gen. „Căutăm să avem din nou spații, bine definite, cărora li se atribuie o anumită destinație (birou de lucru, micro-sală de conferință video, Zoom și așa mai departe. O anumită aparență de confidențialitate și compartimentare pentru activități de genul lucrul de acasă, exercițiile fizice, școala au devenit extrem de importante și nu pot fi ignorate”, a mai declarant designerul interior.

sursa foto: www.pixabay.com

Comenteaza