Exclusiv Noi tehnologii în construcții

Noi tehnologii în construcții
Noi tehnologii în construcții
Noi tehnologii în construcții
Noi tehnologii în construcții
Noi tehnologii în construcții

Pentru marea majoritate, construirea casei este una dintre cele mai mari investiții pe care o facem în această viață. Așa că, orice proiect începe cu calcule: cât mă costă construcția și racordarea la utilități, cât mă va costa întreținerea, cât de repede o pot termina, ce garanții îmi oferă, care este durata de viață a viitoarei mele case?

Ani la rând ecologiștii ne-au atras atenția că principala amenințare pentru mediu este creșterea exponențială a populației. A reieșit însă că, mai important decât numărul, este impactul pe care îl are asupra mediului modul în care alege să trăiască fiecare dintre noi.

Pentru cei care se gândesc serios și într-un mod documentat la viitorul copiilor lor, experiența ultimelor decenii a adăugat în topul listei încă două elemente: sustenabilitate și eco-friendly.

Și pentru că nu poți rezolva o problemă cu aceleași instrumente care au creat-o, începem să căutăm alternative pentru clasicul fier beton.

Trei variante moderne, accesibile, eco-friendly și ușor de construit încep să atragă din ce în ce mai mulți doritori în întreaga lume: casele din containere, casele printate 3D și casele din ceramică.

Un debut promițător, dar ca orice început, fiecare dintre aceste soluții are avantaje și dezavantaje.

Orice clădire construită din containere de transport maritim este cunoscută sub numele de „Cargotecture”.

Deși nu este 100% ecologică, arhitectura containerelor de transport este de obicei privită ca o formă de construcție ecologică, durabilă, deoarece se concentrează pe reciclarea containerelor de transport uzate, care altfel ar fi doar o grămadă de oțel aruncată undeva într-unul din porturile lumii.

Ideea unui container maritim evocă imaginea unei reședinte mici, compacte, cu spații strâmte. Ei bine, veți fi surprinși (în cazul în care nu le-ați văzut deja) câtă libertate creativă îți oferă structurile modulare: poți construi orice, de la pitorescul conac de la țară, până la spațiul rezidențial stilat și ultra-modern din mijlocul metropolei.

Foarte atrăgătoare, cu linii drepte și formele lor dreptunghilare, casele din containere de transport maritim încep să răsară în toată lumea.

Și dacă am adus în discuție creativitatea, imaginația arhitectului câștigă deplină libertate prin tehnica printării 3D.

Același principiu tehnologic folosit în printarea unui inel sau a unei vaze, poate fi extins la printarea unei întregi case. Imprimantele 3D au capacitatea de a reduce drastic amprenta de carbon asociată construirii casei prin scăderea costurilor de transport, materiale mai ieftine și scăderea cantității de deșeuri rezultate. Mai mult, imprimantele 3D pot fi adaptate pentru construcții din materiale durabile și regenerabile.

Referindu-ne la casele din ceramică, trebuie să subliniem mai întâi de toate ca materialul de construcție nu trebuie confundat cu ceea ce cunoaștem sub denumirea de “chirpici”.

Casele din ceramică sunt clădiri realizate dintr-un amestec de pământ cu un conținut ridicat de lut, ars pentru a deveni ceramică. Procesul de construire și ardere, numit Geltaftan, a fost dezvoltat de arhitectul iranian Nader Khalili la sfârșitul anilor 1970. Cercetările lui Khalili au plecat de la dorința de a obține case cu grad înalt de rezistentă la intemperii și cutremure.

În prezent, cel puțin în UE, tendința caselor din panouri ușoare de ceramică câștigă tot mai mulți susținători.

În general, o casă construită din containere de transport uzate ar trebui să dureze aproximativ 15 ani fără nicio întreținere majoră, iar una construită din containere noi ar trebui să dureze aproximativ 25 de ani. Folosind însă o formă eficientă de placare externă, durata de viață a casei se poate extinde cu câteva decenii.

Casele printate 3D au o durată de viață medie de 150 de ani.

Dacă unei case din ceramică i se asigură o fundație solidă și un acoperiș bun, aceasta poate dura între 100 de ani și 1000 de ani (în funcție și de porozitatea și de forma materialului, precum și de tehnica utilizată).

Un proiect de cargotectură este în medie cu 30% până la 50% mai ieftin comparativ cu un proiect similar construit cu cărămizi și ciment.

O casă medie printată 3d, costă între 4000 de euro și 10 000 de euro.

În comparație cu tehnologiile de construcție utilizate la scară largă, prețul unei case din panouri ceramice pentru o zonă construită și o gamă de livrare comparabile este cel mai bun de pe piață.

Argumente Pro și Contra pentru o casă din containere:

Pro: rapiditate în construire, rentabilitate, mobilitate, libertate de creație, rezistență și durabilitate

Contra: nu sunt perfect ecologice, obținerea autorizațiilor

Avertizări:

Fiți atenți atunci când alegeți și recondiționați containerele pentru că multe containere de transport sunt acoperite cu vopsele foarte toxice pentru a rezista la viața pe mare. Pardoselile din lemn utilizate în majoritatea containerelor de transport sunt tratate cu substanțe chimice periculoase, cum ar fi pesticidele, iar unele containere de transport sunt acoperite cu vopsea care conține substanțe chimice dăunătoare, cum ar fi fosforul și cromatul.

Argumente Pro si Contra pentru o casa printata 3D:

Pro: costuri de construcție mai mici, mai puține deșeuri, posibilități variate de compartimentare și ușurință in crearea de forme complexe, rapiditate în construire

Contra: un număr limitat de materiale disponibile (deocamdată sunt utilizate plasticul și cimentul), lipsa de experiență a proiectanților în utilizarea acestei tehnologii în construcții, autorizarea

Avertizari: COV-urile (componente organice volatile) din imprimantele 3D includ substanțe chimice nocive, cum ar fi stirenul (un cancerigen cunoscut) și caprolactamul (o moleculă cu risc acut). Imprimantele 3D emit, de asemenea, particule ultrafine care sunt imposibil de văzut cu ochiul liber.

Argumente Pro și Contra pentru o casă din panouri ceramice ușoare:

Pro: ecologice, customizabile pentru proiecte personalizate, rapiditate de construcție și rentabilitate, eficiență energetică, rezistență la intemperii, autoreglarea umidității din interior, longevitatea construcției

Contra: autorizatii, limitări impuse de de tipul de sol (necesită fundație solidă)

Cu fiecare an ce trece, alternativele ecologice în construcții câștigă popularitate.

Numărul mic de probleme, inevitabile pentru noile tehnologii, nu descurajează doritorii pentru că beneficiile oferite nu pot fi ignorate.

Foto: pexels.com, archdaily.com și ceramichouses.eu

 

Comenteaza