Decembrie, luna de turtă dulce

Decembrie, luna de turtă dulce
Decembrie, luna de cu turtă dulce
Decembrie, luna de cu turtă dulce
Decembrie, luna de cu turtă dulce
Decembrie, luna de cu turtă dulce
Decembrie, luna de cu turtă dulce

Turta dulce... mult aduce. Un desert simbol al lunilor de iarnă, ce ne aduce aminte de povești cu copii curajoși rostite blând de bunici sfătoși. O amintire idilică a zilelor de iarnă când Moși cu daruri în spinare pornesc prin lume în căutarea copiilor cuminți. Iar în decembrie, toți redevenim copii... cuminți.

Înainte de a vă da o rețetă foarte simplă de turtă dulce, să amintim ingredientele cheie ce dau un gust inconfundabil acestui desert de sărbătoare, îi dau o aromă de "mai vreau o bucată": vanilie, ghimbir, scorțișoară, cuișoare și allspice, melasă și zahărul brun. 

Avem nevoie de 145g de unt nesărat (la temperatura camerei) 150g de zahăr (cum spuneam de preferat brun), 200 g de melasă, 1 ou (la temperatura camerei), o linguriță de extract de vanilie, 438g de făină, o linguriță de praf de copt, 1/2 linguriță sare, 1 lingură de ghimbir măcinat, 1 linguriță de scorțișoară măcinată, și câte 1/2 lingurițe de cuișoare ți allspice.

Amestecați untul pentru a căpăta o testură cremoasă, după care adăgați treptat zahărul și melasa. Când zahărul este topit și melasa bine incorporată, adugați oul și vanilia. Continuați să amestecați până când compoziția are o testură cremoasă. Incorporați treptat făina (care a fost amestecată în prelabil cu praful de copt, sarea, ghimbirul și condimentele). Va rezulta un aluat gros și lipicios. Împărțiți aluatul în două, fiecare parte înveliți-o în folie de plastic. Aplatizați aluatul, dându-i forma unui blat de pizza și puneți-l în frigider pentru minim 3 ore. Este o etapă esențială. Dacă puteți să-l lăsați peste noapte în frigider, cu atât mai bine.

Pentru a coace turta, încălziți cuptorul la 177°C. Pregătiți tava/tăvile de copt. Cel mai simplu este să folosiți hârtie de copt. Dacă nu aveți, ungeți tava cu un și presărați puțină făină.

Puneți făină și pe masa de lucru și cu ajutorul unui sucitor întindeți blatul până are 0,5 - 0, 8 mm, iar mai apoi decupați-l cu ajutorul unor forme pentru biscuiți sau cu ajutorul unui pahar. Nu vă faceți probleme dacă aluatul abia scos din frigider, crapă pe margine.  Aluatul rămas după decupare, frământați-l puțin, puneți-l din nou în frigider, reluând etapele până terminați tot aluatul. Dacă nu aveți timp să coaceți tot aluatul pregătit sau e prea mult pentru nevoile dumneavoastră, să știți că poate fi păstrat în frigider învelit în folie de plastic până la o săptămână.

Puneți tăvile în cuptor. În funcție de dimensiunea dată, aveți de așteptat între 8 și 12 minute să se rumenească, așa că verificați după 7 minute. Cu cât stă mai mult în cuptor cu atât turta va fi mai dură. Important este să nu o ardeți.

După ce ați scos tava din cuptor așteptați câteva minute să se răcească înainte de a o așeza pe un platou. Doar când este răcită complet puteți să o decorați, dacă doriți.

Pentru grazură aveți nevoie de un 1 albuș de ou, 150g zahăr pudră, câteva picături de zeamă de lămâie și (opțional) coloranți alimentari. Într-un bol se bate albușul, iar când devine spumă se adaugă treptat zahărul pudră până se obține o pastă consistentă. La final se adaugă treptat și zeama de lămâie. La alegere, se poate colora sau lăsa pasta albă. Dacă nu aveți ustensile specile (poșuri) pentru decorat prăjituri, puneți pasta obținută într-o pungă de plastic. Tăiați-o un colț și decorați cu ajutorul ei figurinele de turtă dulce.

După ce se usucă, puteți pune pe un platou acoperit cu un capac transparent sau le puteți atașa un șnur și le agățați în brad pe post de globuri. La temperatura camerei, turta dulce se păstrează cam o săptămână. 

Foto: pexels.com

 

 

Comenteaza