Exclusiv Cum să îți faci un aparat de aer condiționat DIY

Cum să îți faci un aparat de aer condiționat DIY
Cool Cooler
Cool Cooler

Cu ajutorul a câteva sticle de plastic, un placaj, un pic de fizică aplicată și ceva îndemănare, puteți să vă construiți un 'aparat de aer condiționat'. Poate 'aparat' e cam pretențios spus, dar atât timp cât putem reduce temperatura cu 5 ° C în interiorul camerei fară a consuma electricitate, mi se pare un proiect cool care merită încercat.

Ideea nu e nouă, populația săracă din bidonville-urile țărilor calde obișnuiesc să își includă în pereți sticle de plastic tăiate pentru ventilație și reducerea temperaturii.

Un tânăr din Bangladesh a avut însă idea de a realiza coolere gata asamblate pe panouri, care trebuie doar montate. Ashis Paul a dezvoltat un sistem inteligent de răcire care nu are nevoie de energie electrică și este construit din banalele sticlele goale din plastic. Denumit Eco Cooler, acesta este primul sistem de aer condiționat din lume cu „electricitate zero”. În doar trei luni, compania lui Paul a ajutat la instalarea “aparatelor” de aer condiționat fără consum, în 25.000 de gospodării din Bangladesh.

Metoda Eco Cooler este destul de simplă, din punct de vedere al construcției. O scândură este tăiată pentru a se potrivi ferestrei dorite, iar găurile, pe dimensiunea gâtului sticlei sunt tăiate într-un model de grilă. Fundul sticlelor goale de plastic este tăiat și folosit în alte proiecte sau reciclat. Pâlniile astfel rezultate sunt montate pe grilă și coolerul este gata pentru a fi instalat în cadrul ferestrei. La montaj partea mai largă a sticlelor este orientată spre exterior și prinde vântul care trece, canalizând practic aerul rece în interiorul locuinței.

Bazându-se pe legiile naturi, eficacitatea Eco Cooler variază foarte mult în funcție de condițiile de mediu. În unele cazuri, Eco Cooler poate reduce temperaturile interioare de la 30 ° C la o temperatură confortabilă de 25 ° C.

Sticlele de plastic pot fi folosite si ca material de constructii.

 

Foto: thehindu.com si pexels.com

Comenteaza