Ghivece din ciment și materiale textile DIY

Ghivece din ciment și materiale textile DIY

Ador grădinăritul, plantele aromatice și florile și aș umple casa și curtea cu ghivece în care să crească fericit busuicul și toate suratele lui. Poate ești exact ca mine, și ai un buget limitat pe care ai prefera să îl investești în semințe și plante, nu în ghivece. Pe de altă parte am niște ciment rămas de la o lucrare de construcții și multe haine pe care nu le mai folosesc. Mi-am zis: ce-ar fi dacă aș face chiar eu ghivece din cele două materiale de mai sus?

 

Din fericire această întrebare și-au pus-o și alții și acum pe net se găsesc nenumărate tutoriale care descriu pas cu pas cum să-ți faci chiar tu ghivecele mult visate. Sincer, nu e mare scofală mai ales dacă îți place să reciclezi.

1. Pregătește-ți spațiu de lucru

Ține cont că urmează să faci un pic de mizerie. Și că e necesar să lași la uscat câteva zile ghivecele. Deci amenajează un spațiu punând cartoane sau folie peste podea și masa de lucru.

2. Ce ai nevoie pentru a realiza ghivecele?

În primul rând ciment și materiale textile. Poți folosi de la prosoape vechi la tricouri, cam orice material care absoarbe ușor apa.

Mai ai nevoie de o foarfecă, un recipient în care să amesteci cimentul cu apa(suficient de mare încât să imersezi și materialele), matrițe pentru a putea modela ghiveciul la dimensiunea și în forma dorită (nu te speria, e vorba de orice sticlă de plastic, o oală a cărei formă îți place, baloane, pahare, orice recipient volumul dorit), mănuși chirurgicale (pentru ați proteja mâinile), folie pentru matriță pentru a se desprinde ușor după ce este uscat ghiveciu), lac sau vopseluri pentru a finisa ghiveciul.

3. Pregătește matrița

De exemplu ai un ghiveci de plastic care are dimensiunea dorită, dar e crăpat și nu-l mai poți folosi. Așează-l pe un suport, cu fața în jos, astfel încât în final să ai înălâțimea dorită pentru ghiveci.

Indiferent ce folosești ca formă pentru a creea ghiveciul, îmbrac-o în folie de plastic (poate fi o pungă de cumpărături sau un sac de gunoi) pentru a desprinde ușor ghiveciul de matriță.

4. Pregătește materialul textil pentru ghivece

Pentru forma sa deja te-ai inspirat de pe net. și ai matrița pregătită Dar în princiu, orice ghiveci făcut cu această tehnică va avea falduri. Decupează în forma dorită materialul, făcând inclusiv găurile de drenaj (pentru a nu se astupa, după ce poziționezi pe matriță materialul impregnat cu ciment, pune paie pentru suc sau bucăți de furtun, decupate la dimensiunea necesară). Umezește-l bine, pentru a face mai bine priză cimentul pe material.

5. Pregătește cimentul

Amestecă praful de ciment cu suficientă apă încât să aibă consistența unei smântâni. Sau a unui smoothie.

6. Modelează ghiveciul

Pune materialul umezit în ciment, asigurându-te că este bine acoperit, după care așează-l pe matriță. Poți să faci mai multe straturi, depinde ce model ai ales. După câteva ore poți să ajustezi poziția faldurilor, dar numai dacă materialul este încă umed. Lasă-l cel puțin 2 zile la uscat.

7. Finisează proiectul

După ce s-a uscat bine, șlefuiește dacă dorești și asigură-te că găurile de drenaj ale apei sunt neacoperite. Dacă ai uitat să le faci sau a intrat ciment, poți să le faci acum cu un burghiu. Pentru a crește rezistența la umiditate și pentru a îți înfrumuseța proiectul, îl poți picta sau doar lăcui. După preferințe.

Pentru a vizualiza etapele acestui proiect, puteți viziona și acest film de prezentare.

https://www.youtube.com/watch?v=vM98DGFFWqk

Gata! Ai un nou ghiveci pentru florile preferate.

Foto: pexels.com, https://www.thehypertufagardener.com și Printest (Vesna Danilovski, Doreen Bauer, Zuleim Vazquez).

Comenteaza