Aerul din case, mai toxic decât cel de afară

Aerul din case, mai toxic decât cel de afară
| Foto: www.pexel.com

Poluarea aerului nu e doar o problemă a mediului înconjurător. În mod bizar, câteodată, aerul din casă e mai poluat decât cel de afară. Aceasta pentu că trăim într-un amestec de poluanți emiși de materialele de construcție, mobilier, electrocasnice, produsele de curățenie, fumul de țigară și chiar odorizantele de cameră.

 

Gătitul, curățenia și folosirea parfumantelor de cameră nu fac decât să încarce aerul cu mulți compuși chimici.

Mai mult, până ți lumânările și bețișoarele parfumate eliberează particule toxice…

Cât timp lumânarea este aprinsă, în aerul din cameră sunt eliberate particule de plumb, zinc, staniu si cadmiu, substanțe care au potențial cancerigen. Cu cât fitilul este mai lung, cu atât lumânarea eliberează o cantitate mai mare de compuși toxici, care plutesc în aer și câteva ore după stingerea ei.

O lumânare care arde ajunge chiar să tripleze numărul microparticulelor de pulberi în suspensie care plutesc în cameră. Aerul devine și mai toxic dacă folosim bețișoare parfumate.

Și poată vă gândiți că problema se rezolvă dacă deschidem geamul. Ei bine, nu. Dimpotrivă, poluarea în interior poate crește, mai ales dacă locuim într-un oraș supraaglomerat.

Dar soluția nu este nici să stăm cu geamurile închise. Oxigenul din interior se consumă, dacă nu există o ventilare corepunzătoare, mai ales în casele noi, unde vorbim de termopane și unde practic orice schimb de aer curat este blocat.

Soluțiile sunt la îndemâna tuturor: în dormitor încercăm să evităm să păstrăm plante care produc polen, să nu dormim în aceași cameră cu animalele de companie, să nu avem prea multe covoare care să rețină praful, să evităm să avem multă mobilă, iar dacă o avem, trebuie să ștergem praful cât mai frecvent.

ATENȚIE! Specialiștii spun că trebuie să păstrăm mirosul din casă cât mai neutru. Orice substanță care emană un miros puternic poluează aerul.

Comenteaza