Liftul celor o sută de dragoni

Liftul celor o sută de dragoni
Liftul celor o sută de dragoni
Liftul celor o sută de dragoni
Liftul celor o sută de dragoni
Liftul celor o sută de dragoni

Ați văzut filmul Avatar și va marcat cumva imaginea munțiilor plutitori? Să știți că autorii filmului s-au inspirat din natură, mai precis din Munții Cerului din regiunea Zhangjiajie din China.

Parcul Național Zhangjiajie din provincia Hunan, este renumit pentru Stâlpii Raiului, peste 3000 de coloane din gresie cuarțitică se ridică din pădurea tropicală. Sunt peste 243 de vârfuri și cel mai înalt depășește 1200m, iar peste 1000 au peste 200 m. Frumusețea acestui loc este unică în lume, iarcul face parte din Patrimoniul UNESCO începănd cu 1992.

Zona este atipică din punct de vedere a florei și faunei. O combinație de păduri subtropicale și temperate, din care derivă o abundență de plante și animale specifice, protejate pentru unicitatea lor.

Printre acești stâlpi de cuarț se înalță și o construcție de oțel și sticlă. Este vorba despre ascensorul BaiLong – care s-ar traduce Liftul celor o sută de Dragoni, și care este mondial recunoscut ca fiind cel mai înalt lift exterior din lume, având înălțimea de 326 metri.

Construcția ascensorului a demarat în 1999 și a fost inaugurat în 2002, pentru finalizarea lui fiind necesari aproximativ 20 de milioane de dolari.

Este extrem de controversat, însă este clar o capodoperă inginerească. Muntele de care este prins a fost ales astfel încât să permită acorarea liftului, și să poată suține și integra toată partea nevăzută/subterană a construcției. Din cei peste 300 de metrii ai săi, aproape jumătate sunt în pământ. Vorbim de fapt de 3 lifturi cu cabină de sticlă, cu capacitate de 50 de pasageri fiecare, care circulă în paralel și care permit vizitatorului să admire împrejurimile în acel doar un minut și 32 de secunde cât au nevoie să ajungă până în vârf.

Clar o astfel de construcție este o provocare pentru orice echipă de proiectare. De fapt, timp de 10 luni între 2002 și 2003, utilizarea sa a fost suspendată, până când s-a găsit o soluție de evacuare a pasagerilor în caz de cutremur. Acum toate lifturile au senzori de cuntremur, care permit anticiparea activității seismice în zonă.

Spuneam mai sus că BaiLong este o construcție controversată. Au existat voci care nu au suținut un proiect de asemnea amploare într-o zonă naturală protejată din cauza impactului asupra mediului, și din cauza numărului mai mare de turiști pe care îi aduce în zonă, arealul fiind deja suprasaturat la nivel de infrastructură.

În contrapartidă, suținătorii săi au arătat că pe de altă parte se reduce semnificativ numărul turiștilor care străbat la pas traseele din parc și totodată a celor care rămân peste noapte în zonă. Evident că mai există și turiști pasionați de a vizita pe cărare rezervația naturală, dar numărul lor a scăzut considerabil, ceea ce a dus și la închiderea a mai multor hoteluri și cabane din zonă.

Ca fapt divers, BaiLong a fost escaladat la liber de către alpinistul francez Jean Michel Casanova în 2013. Acesta a avut nevoie de 68 de minute și 26 de secunde pentru a ajunge în vârf. Dacă cele trei lifturi ar fi funcționat simultan, în același interval de timp, ar fi fost transportați peste 8000 de pasageri.

Foto: Kazuhito Hidachi, Chensiyuan, Severin Stalder, Eranest TSE

Comenteaza