Video Un city break la Lisabona

Un city break la Lisabona

Un city break la Lisabona, unul dintre cele mai vechi şi frumoase oraşe europene, este recomandat pentru toţi iubitorii de frumos, dar şi pentru cei aflaţi în căutarea unor idei de amenajare a unei case noi. O minivacanţă la Lisabona poate fi nu doar un binemeritat răgaz de odinhă după eforturile prelungite pe care le presupune construcţia unei case, ci şi o adevărată sursă de inspiraţie penru amenajarea sa. Aşa că dacă doriţi să îmbinaţi utilul cu plăcutul, biletele de avion cu destinaţia Lisabona sunt o alegere cum nu se poate mai potrivită.

Odată ajunşi în capitala Portugaliei, oraşul traversat de râul Tejo care se varsă la marginea Lisabonei în Oceanul Atlantic, vi se va descoperi un mix de cartiere, fiecare cu personalitate distinctă, situate pe cele şapte coline ale oraşului. În plimbările pe străduţele fascinante ale cartierelor istorice va fi astfel aproape imposibil să nu găsiţi surse de inspiraţie pentru amenajarea noii voastre case, magazinele tradiţionale întâmpinând-vă la tot pasul cu oferte care mai de care mai greu de refuzat. Dar trebuie să mai ştiţi, la începutul minivacanţei voastre la Lisabona, că oraşul este unul plin de atutenticitate în care istoria şi obiceiurile vechi se întrepătrund în cel mai fericit mod cu inovaţiile hi-tech. Şi încă un amănunt pe care merită să-l aveţi în vedere… Lisabona este considerată cel de-al treilea oraş din lume din punct de vedere al ospitalităţii, locuitorii săi fiind foarte comunicativi şi disponibili să ofere ajutor, aşa că vă veţi putea baza, cu încredere, şi pe recomandările lor.
Veţi descoperi cu plăcere că un simplu city break la Lisabona şi plimbările prin oraş vor reuşi să vă asigure multiple surse de inspiraţie.

Pavajul portughez – inspirație pentru curtea de acasă

Una dintre cele mai definitorii mărci ale metropolei portugheze este pavajul portughez – calçada portuguesa. Acesta este o marcă specifică a oraşului şi una dintre cele mai vechi carcteristici ale sale. Metropola portugheză întemeiată de fenicieni s-a aflat, pe rând sub ocupaţia romanilor, vizigoţilor, maurilor şi spaniolilor, însă obiceiul pavării străzilor a luat naştere în anul 1498, când regele Portugaliei din acea perioadă –  Don Emmanuel I – a emis un decret prin care a dispus pavarea străzilor oraşului, cu granit adus din regiunea Porto. Un al doilea moment important în istoria pavajului a fost anul 1842, când  la Castelo de São Jorge, din centrul Lisabonei, cu rol deopotrivă de cazarmă și închisoare, inginerul militar, Eusebiu Furtado, a decis, cu ajutorul deţinuţilor, să decoreze curtea închisorii cu pavaj într-un model zig-zag. Şapte ani mai târziu, tot el avea să creeze celebrul model cu valuri numit “mar largo” (marea largă), apreciat în mod unanim până astăzi. Faima pe care acesta a adus-o oraşului, inclusiv în rândul scriitorilor şi poeţilor, a determinat autorităţile locale să decreteze utilizarea acestuia penru toate zonele pavate din Lisabona. De atunci şi până astăzi, pavarea străzilor a devenit un adevărat cult, fiind preluată şi de alte numeroase oraşe ale lumii. Pentru partea carosabilă a străzilor este utilizat pavajul din granit, iar pentru zonele pietonale, sunt folosite bucăți mici de bazalt și calcar, albe, negre sau cafenii. Instalarea se face manual, pe un strat de nisip, iar foarte important este faptul că acest pavaj este permeabil și permite apei de ploaie să se infiltreze direct în sol, nu necesită întreţinere deosebită, problemele se remediază rapid, în timp ce marcajele rutiere se pot face într-un mod rapid şi rezistent în timp. Este de prisos poate să mai adăugăm că această idee de amenajare a curţii sau a grădinii este una originală, economică şi foarte frumoasă, putând fi împrumutată cu încredere pentru o locuinţă nouă, un city break la Lisabona fiind, astfel, un bun prilej de inspiraţie.

În minivacanța la Lisabona admiră arta stradală
Trebuie neapărat să amintim şi faptul că Lisabona este unul dintre cele mai cunoscute oraşe din lume în care poate fi admirată arta stradală, lucrările fiind realizate de artişti renumiţi pe plan internaţional. Unul dintre aceştia, care este, în acelaşi timp, şi cel mai important artist urban portughez – Vhils – a realizat, recent, un portret din mozaic al reginei muzicii Fado – Amalia Rodrigues, în timp ce alţi practicanţi faimoşi ai acestui tip de artă nouă au decis să îşi operele într-un mod inedit. Este vorba despre personalizarea faţadelor clădirilor vacante şi a celor care aşteaptă să fie demolate sau renovate. Chiar dacă arta acestor artişti trăieşte sub semnul efemerului, felul lor unic de a personaliza părţile deteoritate ale clădirii, poate constitui o sursă de inspiraţie pentru oricine. Astfel, de exemplu, dacă nu reuşiţi să finalizaţi la timp o anumită parte a casei, cu prilejul minivacanţei la Lisabona, veţi vedea cu proprii ochi că există soluţii ingenioase pentru probleme de acest tip, fiind foarte uşor să apelaţi şi voi la ele cu prima ocazie. Şi mai există un loc în Lisabona unde acest adevărat artist colectiv al străzii a creat o operă impresionantă. Este vorba despre cartierul Mouraria în care puteţi vizita Fado Vadio – o lucrare de dimensiuni ample care se întinde pe mai multe ziduri alcătuind un tribut original muzicii fado. În plus, trebuie să recunoaştem o asemenea idee pentru decorarea pereţilor şi zidurilor, trebuie luată neapărat acasă, în bagaj.  

Dar odată ce v-aţi cumpărat bilete de avion cu destinaţia Lisabona, sursele de inspiraţie nu se opresc aici. Atunci când vă amenajaţi curtea sau intrările, mai mult ca sigur că vă aflaţi în căutarea unor soluţii inspirate de iluminat, iar Lisabona este un loc cum nu se poate mai potrivit să obţineţi idei în acest sens. Acest oraş este celebru peste tot în lume nu doar pentru lumina sa specială din timpul zilei, ci şi pentru modul în care locuitorii săi au găsit de cuviinţă să-l ilumineze în timpul nopţii. Au luat, astfel, naştere lămpile stradale faimoase peste tot în lume, fie că acestea sunt vechi şi sunt realizate din fier fiind prinse de pereţii clădirilor, fie că sunt moderne. Lămpile au fost introduse pentru prima oară în oraş de Regina Maria I şi funcţionau cu ulei de măsline, urmând ca, ulterior, să apară cele cu gaz, iar în 1878 primele lămpi cu becuri. Realizate din fier forjat sau fontă, aceste lămpi reprezintă multiple stiluri arhitecturale, de la cel romantic, până la cel modernist şi sunt adesea împodobite cu simbolul Lisabonei – o caravelă cu doi corbi.

Pentru decorarea exterioară a clădirilor, Lisabona mai oferă o soluţie extraordinară. Este vorba despre faimoasele Ajulejos, plăcile de faianţă care împodobesc cu eleganţă toate cartierele oraşului. În timp, utilizarea lor a devenit o adevărată artă, unică în lume şi care a rezistat cu graţie de-a lungul timpului împotriva tuturor vicisitudinilor timpului. Dintre acestea, cea care a afectat în cea mai mare măsură oraşul a fost cutremurul din 1755, urmat de un tsunami şi de un incendiu care au distrus o mare parte a orașului. Un city break la Lisabona şi o plimbare prin cartierele istorice Alfama, Mouraria sau Chiado vă vor aduce în faţa ochilor faţade ale clădirilor care arată ca nişte adevărate opere de artă. Ceea ce este şi mai fascinant este că acestea reprezintă o adevărată incursiune în diverse perioade istorice şi stiluri, precum cel monumental, modern, baroc sau art nouveau. Deşi oraşul îşi prezintă cu generozitate comorile, multe din aceste adevărate opere de artă rămân ascunse privirii în interiorul locuinţelor portugheze, pentru că aceste plăcuţe de faianţă pictate sunt folosite şi la decorarea interioarelor, fiind folosite în scop decorativ de peste 500 de ani. Dacă iubiţi nuanţele de albastru şi alb, Lisabona vi le va prezenta în cele mai frumoase ipostaze posibile, acestea fiind cele două culori locale tradiţionale. Lisabona este unul dintre cele mai importante centre ale artiştilor decoratori din ultimele două secole şi o sursă de inspiraţie fără limite dacă nu v-aţi hotărât încă asupra modului în care vreţi să arate bucătăria, baia sau chiar faţa noii case.

Portughezii iubesc atât de mult această artă a decorării zidurilor care i-a însoţit în toate momentele importante ale istoriei, încât au decis să-i dedice şi un muzeu, pe care ar trebui să-l includeţi pe lista scurtă a obiectivelor turistice de vizitat odată ce v-aţi achiziţionat biletele de avion cu destinaţia Lisabona. Acest muzeu (Museu Nacional do Azulejo) este amplasat în interiorul mănăstirii Madre de Deus, construită în anul 1905, şi este o veritabilă ilustrare a isotriei plăcilor ceramice începând din secolul al XV-lea până în prezent. Obiectivul turistic, deschis tot timpul, cu excepţia zilelor de luni, este unul dintre cele mai importante muzee naţionale portugheze, fiind creat special pentru a prezenta această formă artistică unică şi mai ales reprezentativă pentru cultura portugheză. 

Lisabona este, din multe puncte de vedere un oraş fermecător. Peisajele, stilurile diferite de arhitectură îmbinate în cel mai armonios mod posibil şi mai ales aceste mici detalii constructive îi conferă metropolei portugheze un farmec deosebit. Există ceva unic în personalitatea locuitorilor săi care transpare în felul în care şi-au personalizat spaţiul în care trăiesc şi care pentru oricine decide să-şi construiască o casă poate fi un adevărat model de împrumutat şi de urmat. Iar un city break la Lisabona este o ocazie cum nu se poate mai potrivită pentru a descoperi aceste detalii de construcţie fascinante, într-un mod cât se poate de plăcut.  

Comenteaza