Betoooon!

Betoooon!
Betoooon!
Betoooon!
Betoooon!
Betoooon!
Betoooon!
Betoooon!
Betoooon!
Betoooon!
Betoooon!
Betoooon!
Betoooon!

Cimentul este unul dintre cel mai vechi, durabil și rezistent material pe care oamenii îl folosesc în construcții. În ultimii ani este însă tot mai des utilizat în crearea de mobilier. De la mese și scaune, la rafturi și chiuvete, aproape orice obiect poate fi realizat din ciment. Nu este de mirare că toți mai mulți designeri și artizani dau tot mai mult credit acestui material versatil, care permite crearea de lucrări unice dar replicabile, atăt de interior cât și de exterior.

Pentru mulți dintre noi betonul este ceva folosit doar pentru alei și fundații, în niciun caz un material pe care să dormi, iei masa, expui cărțiile sau din care să fie făcută masa din sala de ședințe de la birou.
Pentru cei care sunt sceptici privind acest concept, specialiștii argumentează că cimentul are un imens potentețial limitat doar de imaginație. Se pot realiza obiecte doar din ciment sau cu inserții din alte materiale, în aproape orice formă de la abstract la geometric, iar cu ajutorul pigmenților – în orice culoare. Un alt avantaj este faptul că lucrându-se cu matrițe, dacă este necesar, se pot realiza mai multe obiecte similare.

Un alt atribut al mobilierului realizat din ciment este capacitatea sa de a fi compatibil cu orice alt stil de design iar portofoliul obiectelor ce pot fi realizate este atât de vast, încât cuprinde tot ce ne putem imagina.

Ne mai putem juca și cu finisajele, astfel deschidem un nou palier de creație, având la dispoziție de la perfect și fin, la brut și industrial.

Dacă v-am trezit interesul pentru acest tip de mobilier și doriți să realizați singuri o masă pentru grădină de exemplu, iată căteva tips&tricks oferite de specialiști:

- se poate apela la rețeta clasică de beton, însă pentru obiectele de mobilier care se doresc mai ușoare, subțiri și cu forme fluide, este de preferat să se lucreze cu ciment armat cu fibră de sticlă - care e adevărat, necesită o tehnică mai specială de lucru
- matrițele se pot realiza din melamină, plăci de lemn sau cauciuc lichid
- prin ciobirea muchiilor și expunerea la vedere a structurii betonului, se adaugă un aer rustic obiectului
- mobilierul se poate face pe un suport cu roți, astfel se poate schimba poziția sa în funcție de nevoi
- atât în compoziția betonului, cât și în structura obiectului, se pot folosi și alte materiale. De la lemn, la metal, de la sticlă la materiale textile
- obiectele se pot colora adaiugând pigment în compoziție sau doar în exterior
- furniturile de fier forjat sunt perfecte pentru acest tip de mobilier.

Ca fapt divers, Thomas Edison a făcut multiple experimente în laboratorul său, realizând inclusiv o rețetă proprie de beton aerat pentru a obține o greutate mai redusă a obiectelor sau caselor fără a reduce rezistența. Pentru a demonstra că are dreptate a construit câteva gramofoane din ciment, care sunt de fapt adevărate opere de artă. La începutul secolului XX idea lui Edison nu a avut succes, însă acum iată că acest trend are tot mai mulți adepți.

 

Comenteaza