Video Casa Magazin: De ce si cat mai cresc preturile in imobiliare?

Casa Magazin: De ce si cat mai cresc preturile in imobiliare?
| Foto: www.pexel.com

De ce si cat mai cresc preturile la imobiliare? O intrebare frustranta la care aflam raspunsul de la Daniel Tudor, consultantul de specialitate Casa Magazin in materialul video urmator.

Care sunt pilonii pe care se bazeaza cresterea preturilor in imobiliare? O intrebare sensibila, careia ii cautam raspuns astazi. Cresterea preturilor este o constanta pe termen lung in imobiliare. Daca pentru multi creeaza frustrari, pentru altii creeaza motive de bucurie.

 

 

 

Iata pilonii pe care se bazeaza aceasta crestere:

 

1.     Terenurile si proprietatile au un numar limitat.

Nu se poate construi sau tranzactiona mai mult decat permit terenurile. Mai mult, doar o parte dintre ele sunt disponibile spre a fi tranzactionate, restul nefiind scoase la vanzare sau fiind netranzactionabile. Asa cum stim, atunci cand exista un numar limitat din ceva anume, valoarea ii va creste pe masura ce ii creste cererea. Acesta este motivul pentru care observam preturi care pot parea ridicate in anumite zone, unde este relativ putin teren disponibil pentru noi constructii.

 

2.     Natura umana

Oamenii se plang legat de preturile care sunt in crestere atunci cand sunt pusi in situatia de a cumpara, dar iubesc sa creasca preturile cand sunt proprietari.

Ar parea ca este o usoara ipocrizie, dar este tipic naturii umane. Suntem facuti sa ne dorim mai mult, iar daca exista loc sa obtinem mai mult, de regula o sa o facem.

Se observa des acest lucru cand intentionezi sa vinzi un apartament sau o casa in care ai locuit. Vei avea aproape intotdeauna tendinta sa adaugi pretului de vanzare toate imbunatatirile pe care le-ai adus proprietatii, chiar daca unele dintre ele sunt irationale.

 

3.     Costurile de constructie

Investitiile intr-o industrie mai rapide decat cresterea productivitatii acesteia creeaza inflatie. De ce?

Pentru ca resursele sunt, din nou, limitate sau au o crestere mai lenta decat nevoile respectivei industrii.

Exact acelasi lucru se intampla si pe piata de constructii. Cand se construieste mai mult, se folosesc mai multe materiale, mai multe echipamente si mai multi oameni.

Daca disponibilitatea acestora sau productivitatea acestora nu creste in acelasi ritm cu banii disponibili pentru constructie, pretul acestora va creste. Deci inflatie.

Cresterea costurilor de constructie trebuie sa fie absorbita in pretul final de vanzare, pentru ca orice constructie noua, nu-i asa, are un scop economic, acela de a face un profit.

Costuri mai mari inseamna profit mai mic sau deloc, daca nu cresti preturile de vanzare. Cresterea preturilor de vanzare la constructiile noi va atrage dupa ea cresterea preturilor de vanzare si la constructiile vechi, o parte din cerere mutandu-se natural si catre acestea.

 

4.     Piata chiriilor

Un alt pilon important pe care se bazeaza cresterea preturilor in imobiliare este piata chiriilor.

Simpla existenta a chiriasilor creeaza o piata pentru investitii cu scop de inchiriere, adica a oamenilor care investesc cu scopul de a face bani prin inchiriere. Iar orice piata de investitii are niste ratiuni financiare dupa care se ghideaza.

Unul dintre ele este randamentul investitiei. Daca pretul chiriei creste, creste si pretul de vanzare. Daca pretul chiriei scade si proprietatea nu are un alt pilon pe care sa se bazeze, atunci si pretul de vanzare va scadea.

Atunci cand nu scade, desi chiriile scad, este pentru ca pretul de vanzare este sustinut de un alt pilon de care, stiti deja: fie disponibilitatea limitata, fie cresterea costurilor de constructie.

 

5.     Puterea de cumparare a populatiei

Acesta este ultimul pilon important pe care se bazeaza cresterea preturilor.

Se masoara cel mai des raportat la salariul mediu pe economie la nivel national, local sau regional.

Daca salariul mediu creste, de cele mai multe ori va creste si pretul general al imobiliarelor. Motivul este simplu: sunt mai multi bani pe masa pentru cumparaturi si investitii. Si atunci cand veniturile cresc mai repede, automat cresc si preturile.

 

            Concluzia

Piața rezidențială a continuat sa creasca in doilea trimestru din 2021, iar prețurile solicitate de către vânzătorii de locuințe au inregistrat cel mai mare avans de la declanșarea pandemiei. 

O constatare importanta: Oamenii continua sa prefere apartamentele mai luminoase, spațioase, cu balcoane mari sau cu grădini, caută spații libere și deschise, doresc sa aiba in jurul locuintei mai multă verdeață. 

O parte dintre cumparatori au migrat către case din afara orașului, de aici si cresterea mare pe unitati individuale, iar cei care au ramas in zona urbana sunt atrași de proiecte cu o peisagistică mai naturală sau în apropierea unui parc. 

 

 

Comenteaza