
Case și copaci
Cordoba, ca orice oraș de pe planetă, se confruntă cu supra aglomerare și extindere pe orizontală, acaparând treptat zonele verzi din jurul orașului. Din fericire arhitecții argentinieni caută soluții sustenabile prin care să invadeze cât mai puțin natura, chiar să o integreze în proiectele lor. Un exemplu este un complex rezidențial, construit în 2021, care are ca protagonist central pe primul rezident al acelui spațiu, un copac de roșcov acum în vârstă de 16 ani.

Vopseaua ca unealtă
Când eram copil, mai toate apartamentele prietenilor de familie, și al nostru inclusiv, erau vopsite alb pentru a da impresia unui spațiu mai mare. Pe urmă a venit moda cu pereții în nuanțe pal și tavane albe, cu o dungă mai închisă în ton cu pereții sau cu o șipcă de lemn neagră, pentru a crea senzația unei încăperi mai înalte. Dincolo de modă și buget, a te juca cu culorile atunci când amenajezi o locuință, dă posibilitatea de a crea iluzii optice ce dau spațiului dimensiune și spațialitate, chiar și textură.

O enzimă salvatoare
Discuțiile despre încălzirea globală pot fi complexe și în contradictoriu. Avem însă o certitudine: poluarea cu deșeuri, în special cu plastic. Știm cu toții că acesta se descompune în zeci de ani, unele tipuri chiar

Marc Thorpe: cred că este necesar și moral să ne întoarcem la esență
Auzim tot mai des de “arhitectura sustenabilă”, de integrarea și armonizarea clădirilor în natură, de soluții ecologice pentru construcții. Acest mod de a percepe arhitectura și construcțiile câștigă tot mai mult teren, și la nivel mondial tot mai mulți arhitecți dovedesc prin proiectele lor că a construi sustenabil înseamnă design de calitate, confort și eficiență pe termen lung. Unul din cei mai cunoscuți arhitecți este Marc Thorpe, iar în portofoliul lui se numără și un proiect în România.